20160823_174113De eigenaren van Turv Exloo Distillery verhuisde in 2005 naar het hart van de  Calvados regio in Frankrijk.  In die periode zijn nauwe vriendschappen opgebouwd met de lokale calvados distilleerders. Zij waren het welke hen gedurende zeven jaar het vak van ambachtelijk stoker / distilleerder bijbrachten.

In die periode werd bij de ondernemersfamilie de kiem gelegd tot het willen vervaardigen van Nederlands gedistilleerd van de allerhoogst hoogst haalbare kwaliteit. Het is hun doel om vaderlands gedistilleerd weer hoog op de kaart te zetten, zoals 100 jaar geleden en de eeuwen daarvoor zo gewoon was.

Inmiddels zijn hiertoe in het hart van het Drentse dorp Exloo een aantal rijksmonumenten aangekocht en zorgvuldig in oorspronkelijke staat gerestaureerd. Achter de muren van deze monumenten is bijna onzichtbaar voor de buitenwereld een distilleerderij gerealiseerd is welke qua capaciteit tot een van de grootste van Noord Nederland behoord en qua innovatie tot de een van de meest geavanceerde ter wereld.

Wetenswaardig is dat de Turv Distillery gelegen is op het UNESCO Wereld Erfgoed de Hondsrug welke diep onder zich een van de meest zuivere waterbronnen van Nederland bevat. Turv Distillery pompt dit maar liefst 1 miljoen jaar onberoerd paleo water omhoog  en gebruikt dit oerzuivere water als basis voor al zijn distillaten, en dat  kunt u proeven ook. U kunt van dit Paleo water genieten tijdens een rondleiding door de distillery.

20160823_174232Het uitgangspunt bij het ontwerp en de bouw van Turv  Distillery  is het combineren van de meest traditionele distillatie technieken met de meest moderne, alles geoptimaliseerd met het doel een zo hoog mogelijke kwaliteit te verkrijgen. Zo is de koperen pot still voorzien van een handgeklopte koperen cognac helm welke op zijn beurt weer overgaat in twee distillatietorens welke op hun beurt weer zijn voorzien van digitaal aangestuurde defegmatoren…….

De ongekend fijne alcohol die op deze manier geproduceerd wordt wordt vervolgend op uiterste innovatieve manier geselecteerd op smaak,  geur en consistentie met een “smaak explosie” en ongekend fijne distillaten tot gevolg.

De Turv Distillery is tot nu toe de enige stokerij in de wereld welke deze zelfbedachte “in line alcoholflowselectie” toepast.

De alcohol welke bestemd is voor gin heeft daardoor als basis al een fruitig frisse smaak, de alcohol bestemd voor jenever geurt uit zich zelf al naar dennenbos en jeneverbes, terwijl de alcohol bedoeld om over drie jaar en langer als whisky te bottelen, voor het op vat gaan al rijke tonen bevat van honing, vanille en verfijnde turf. De harde en ruwe alcoholfracties welke normaal minimaal 3 jaar nodig hebben om op vat enigszins te verzachten komen bij Turv Exloo Distillery niet eens de eikenhouten vaten in.  Hierdoor wordt het rijpingsproces van whisky met 3 tot 5 jaar bekort, hiermee gaat Turv Distillery de Schotse- en Ierse methode heel ver voorbij.

Daarbij is Turv Exloo Distillery in staat om in één distillatie run tussen de 1 en maar liefst 101 maal te distilleerden.  Zo komt het dat de door Turv Exloo Distillery op eigen eiken houten vaten gelagerde vaten na drie maanden rusten al van werkelijk ongekend goede kwaliteit is.

20160823_174543Thans van Turv Exloo Distillery verkrijgbaar: Prime single cask 2016, Tittertie Jenever 2016 en de Capt. Smakman Gin 2016.  Komende twee weken wordt het assortiment met 8 top distillaten uigebreid. Hieronder 50! maal gedistilleerde Vodka, 50% vol.,  zonder een enkele toevoegingen.

Daarnaast een 30! maal gedistilleerde Vodka, een sublieme Rum karamel, drie jenevers en een onovertroffen Honing aPorto.

Het assortiment van Turv Exloo groeit de komende maanden naar 20 verschillende kwaliteitsdistillaten, verkrijgbaar in flessen van 500ml. en binnenkort ook in 1000 ml.

 

 

 

Destilleerderij

destileerderijHet uitgangspunt bij het ontwerp en de bouw van Turv Distillery is verregaande optimalisatie van smaak en kwaliteit.. De koperen pot still welke voorzien in van een handgeklopte koperen cognac helm is gekoppeld aan twee distillatietorens welke beiden zijn voorzien van digitaal aangestuurde defegmatoren…….
De ongekend fijne alcohol die op deze manier geproduceerd wordt wordt vervolgend op uiterste innovatieve manier tijdens het distillatieproces geselecteerd op smaak, geur en consistentie met een ongekende “smaak explosie” en ongekend fijne distillaten tot gevolg. De Turv Distillery is tot nu toe de enige stokerij in de wereld welke deze zelfbedachte techniek toepast.

De alcohol welke bestemd is voor gin heeft daardoor als basis al een fruitig frisse smaak, de alcohol bestemd voor jenever ruikt direct na distilleren uit zich zelf al naar dennenbos en jeneverbes, terwijl de alcohol bedoeld om over 3 jaar als whisky te bottelen voor het op vat gaan al rijke tonen bevat van honing, vanille en verfijnde turf. De harde en ruwe alcoholfracties welke normaliter minimaal 3 jaar nodig hebben om op vat enigszins te verzachten komen bij Turv Exloo Distillery niet eens de eikenhouten vaten in. Hierdoor wordt het rijpingsproces van whisky met 3 tot 5 jaar bekort, hiermee gaat Turv Distillery de Schotse- en Ierse methode heel ver voorbij. De ontwikkeling van dit tongstrelende product kunt u tot die tijd proeven middels ons product Prime en Queens Prime

12744748_1559523604359981_7426509838246501029_n

Paleowater

Van heel diep onder Turv Exloo Distillery wordt 1 miljoen jaar onberoerd en kristalhelder “levend water” omhoog gepompt, zogenaamd Paleowater, water zo zuiver en zacht als de natuur ooit bedoeld heeft.

De eerste plek waar dit water na ontelbare eeuwen het daglicht ziet is in de vier glazen bokalen midden in de distilleerderij van Turv Exloo. Met grote kracht wordt het water in de glazen karaffen gepulst.

Dit paleo water vormt de basis van alle distillaten van de Turv Distillery en dat is te proeven ook. U kunt er onbeperkt van genieten tijdens uw rondleiding door de distillery.

vat5

Eiken houten Turv vaten

Na het vervaardigen van de alle beste distillaten is het voor een aantal daarvan van groot belang dat deze op de aller beste eikenhout vaten te rijpen gelegd worden.

Turv Distillery selecteert speciaal daarvoor het fijnste Amerikaanse eikenhout en bepaald zelf zijn toasting. Rijping op deze sublieme handgemaakte vaten garandeert langjarig topkwaliteit van ons gedistilleerd.

Proeflokaal

In ons prachtige proeflokaal was heel vroeger de oude schaapskooi van Exloo en later VVV kantoor. Heden ten dagen gebruiken wij het prachtig gerestaureerde gebouw als proeflokaal en eerste ontvangstruimte. Hier starten ook de rondleidingen door de distilleerderij.

Laat u verbazen door de passie en kwaliteit.